Hjälmsättra Kusk & Ryttare

Hjälmsättra Gård

184 91  ÅKERSBERGA

Textruta: Välkommen till oss på Hjälmsättra Gård
Vi finns 8 km norr om Åkersberga, väg 276 mot Norrtälje.  Se Kartan .

Mobiltel 070-728 08 19 (Maud)

bg 5862-9031

E-post: admin@hjalmsattra.se

Hjälmsättra Kusk & Ryttare /  Hjälmsättra Gård

vår idé om det hela och även lite fakta

 

Föreningen Hjälmsättra Kusk & Ryttare vill ge er medlemmar en bra grund i ridning och körning, samt att lära er ta hand om en ponny, och lära er hur den fungerar.

I körning sker det i huvudsak med shettisar, som både barn och vuxna kan köra och tävla.

Alla medlemmar har möjlighet att tävla på en passande nivå både vid klubbtävlingar på Hjälmsättra Gård och sedan på annat håll.

Vi provar på allt från dressyr, hoppning, distans, terrängridning till bruksridning, körning (med diciplinerna dressyr, precision och maraton), men även brukskörning, dvs prova på lite av alla ridsportgrenarna.

 

        Men framför allt, att ha kul medan man rider, och kör!

 

Här på Hjälmsättra Gård har vi mestadels inriktat oss på små hästar och små barn. (Nu har vi även några större ponnyer och hästar, så många kan rida kvar

när de vuxit ur shettisarna).

Men det är inte bara små barn som kan rida på dessa utmärkta rid- och kör-hästar, utan vi har också en hel del tonåringar där hjärtat fortfarande klappar

för dessa små ulliga ponnyer!

Vi brukar säga att man ska passa på att rida shetlandsponny så länge som man kan! Förr eller senare har man vuxit ur dem, och då kan man aldrig rida dem igen…

Vi har traditionella ridlektioner där man bokar upp sig för en termin i taget och lär sig både hantera hästen från hästryggen och från marken.

Men givetvis kan det vara svårt att veta om det är så här kul att rida som man hört!

Därför har vi något som vi kallar ”prova på”. Vid ”prova på” får man rida 3 ggr

i rad innan man bestämmer sig för att rida terminen ut.

 

Åldersgränsen för lektionsridningen på shettis är ca 4 år och upp till ca 40 kg. När man väl kan rida, kan man faktiskt väga ända upp till 50 kg, innan man får byta till någon av våra större hästar. Däremot har vi bara i undantagsfall nybörjarlektioner på våra stora hästar.

 

Vi försöker att ha max 10-12 barn i varje grupp. Vi rider mestadels på ridbanan.

Men ungefär var 3:e gång, under den period på året när det finns möjlighet, rider vi ut i skogen.

Nu har vi ridhall, så när vädret ej tillåter att vi är utomhus så har vi möjlighet att rida inomhus. För både hästar och ryttare mår bättre av den friska luften! Det gör faktiskt att även de med lite allergiska problem kan rida hos oss!  Så det gäller att klä sig efter vädret!

 

Från början måste givetvis en förälder gå med på ridbanan och leda sitt barn

till dess barnet lärt sig hur man styr själv. Hur lång tid det tar, är mycket individuellt. En del klarar sig själv redan efter ett par, tre gånger, medan andra behöver sin förälders stöd en hel termin.

Själv tycker jag det är viktigt att man låter det ta tid om det behövs!! Alla lär

sig att trava och galoppera för eller senare! Vi har tom haft tjejer som varit otroligt rädda första året, som sedan varit med och tävlat svenska mästerskap. Och då kan jag lova att det inte fanns någon som helst rädsla kvar!!

 

De barn som ännu inte hunnit fylla 4 år, eller som kanske inte hinner rida en gång i veckan, för dem har vi något som vi kallar för ”skogsturer”.

Vid skogsturerna rider barnen med sin förälder vid sin sida, ut på en 30 minuters tur i skogen. Med på turen är även någon av våra mycket duktiga stallvärdinnor!

Här måste man ringa/sms;a/maila och boka inför varje tillfälle!!

 

En del helger har vi utbildningstävlingar för de som tycker att det är roligt! Vi har tävlingar för alla åldersgrupper och discipliner. För den som tävlar för allra första gången, har vi något som vi kallar för ledklass. Där är en förälder med och leder hästen, medan ryttaren rider banan själv.

Vi har ju även klasser för de som kommit längre i ridningen! Det kan spruta sand i kurvorna, när tjejerna hoppar omhoppning med hästarna!  Detsamma gäller körningen!

 

Vi hoppas på att ni tycker vår verksamhet verkar intressant och att ni hör av er till oss med er intresseanmälan!!

 

Nu lite fakta ….

 

Stallet  (uppd 2020-03-01)

I stallet bor just för närvarande 45 st hästar. 3 av dessa är halvblod, 2 nordsvenskar, 2 D-ponny, 5 C-ponnyer,11 B-ponnyer och resten shetlandsponnyer!

Shetlandsponnyn är ca 90-107 cm höga i manken. De är små och bärkraftiga.

Och de är jättebra för små barn att lära sig rida och köra på!

 

Lektionsverksamheten

Vi har lektioner 5 dagar i veckan, tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag.  Eleverna är från ca 4 år och uppåt.  För att rida på våra shettisar så är viktgränsen upp till 40 kg. (50 kg när man kan rida.) Se mer längre ner.

 

Vi provar på allt från dressyr, hoppning, bruksridning, brukskörning till terrängridning och även lite sportkörning, när man ridit ett tag. Vi har även några som fått ta galopplicens.

Vårt mål är att prova på lite av alla ridsportgrenarna. Att få en bred inblick på vad som finns att lära sig om hästen. Men framför allt att ha kul medan man rider!

 

Skötare/medryttare/fodervärd

Kärt barn har många namn sägs det. På Hjälmsättra får man ta ansvar för en  häst/ponny på måndagar, fredag och söndagar. Då får man rida och lära sig ta hand om hästen/ponnyn som sin egen under ansvar. (Naturligtvis tillsammans med vuxna och stallansvariga).

 

Sportkörning / brukskörning Vi har även så att man kan få lära sig att köra. Delvis speciella körkurser men ingår även i terminsupplägget. Då lär man sig säkerhet i samband med körning som inkluderar tömkörning,

Uppsutten körning - dressyr, precision, maraton och bruks.

Kurserna vänder sig till barn från 10 år och naturligtvis även vuxna.

Passa på att lära dig om hästar på detta vis och på så sätt få samma intresse som dina barn! Och många har det varit som har fått åka iväg och tävla, och detta med mycket bra resultat. Vi har tävlat framgångsrikt i dressyrkörning, precisionskörning och maratonkörning samt brukskörning och bruksridning upp till SM-nivå.

Framgångar som 1:a i Upplandsserien!! Och många placeringar i DM i brukskörning!! Där Maud har tagit 1:a placeringen i många år och fått åka till SM, Maud har vunnit SM 2008 och dessförinnan SM år 1998.

Camilla fick, i och med att Maud redan var kvalificerad 2009 vara med i SM, och vann då SM-titel 2009 i brukskörning.

Nathalie har deltagit i ungdoms-SM.

 

I bruksridning har vi också haft några som vunnit DM titeln och fått åka och tävla SM med varierande resultat. Tävlade SM gjorde Mikaela Jontalar  med Petra år 2002 och 2003 och placerade sig 3:a båda gångerna. Therese Lindström med Romang år 2004 med en 8:e placering, och nu sist 2009, 2010 och 2011 Pernilla Aronsson med Filur med varierande resultat. 2012 så tyckte inte Pernilla som kvalificerat sig till SM deltaga utan överlät det till Rebecka Widmark som blev 2:a på DM 2011. forts följer

 

Tävlingar

Alla har möjlighet att få tävla våra hästar, dels på våra egna utbildningstävlingar men även låna sin häst/ponny och åka iväg och tävla på andra tävlingsplatser.

Alla våra hästar tävlas i ridning; dressyr, hoppning, agility, gymkhana och bruksridning. Nästan alla våra hästar tävlas även i körning: brukskörning, dressyr, precision och maraton.

Många tävlingarna äger rum i Shetlandssällskapets regi, och även i JUFs regi.

Dessutom anordnar vi körtävlingar på Johannesberg i samarbete med bla Johannesbergskuskarna.

 

Kom upp och titta på alla rosetter som hänger i stallen!!

Textruta: Mot Norrtälje  Þ
Textruta: Ü  Mot Åkersberga Centrum och Stockholm

Ridläger

Skogstur

Hoppning Ida

Maud SM 2008

Maud o Romang

SM 2008

Camilla o Jullan SM 2009

Therese o Filur SM 2004

Mikaela o Petra SM 2002

Pernilla o Filur SM 2009

Therese o Pinnen

Vid licenstagning för båda två

 till ponnygaloppen

Vi är ett stort gäng barn, ungdomar och vuxna som tillsammans

huserar i stallarna alla dagar och alla skollov.

 

Tillsammans med styrelsen som finns representerad  under fliken ”Föreningen” så är det

 

Maud och Pass

Vången 1994

Textruta: koordinater
N 59gr  30.984’  E 18gr  24.342’

Medarbetare (uppdat 2020-03-01)

Maud Karlsson, huvudansvarig för både lektioner, stall och hästar. Ridit sedan drygt 40 år tillbaka. Utbildad körinstruktör och har gått många av ridsports-förbundets utbildningar. Även arbetat på dagis under ca 4-5 år. Tävlat en hel del i körning med många placeringar. Alltid pigg på att prova nya saker  -  bara det har med hästar att göra.  Vunnit SM i brukskörning 1998 och 2008.

 

Einar Karlsson, vår egen ”hovslagare” som ansvarar bla för att hästarna har skor och broddar på fötterna. Kör in hö, lagar hagar o stall. Ja, allt som behövs. Han ställer alltid upp. Iréne o Einar bor på Gården som köptes för ca 30 år sedan för att dottern Maud skulle kunna få hålla på med sina älskade hästar!! Kanske också för att få plats med alla sina älskade grejer..

 

Marcus Aggebo Karlsson 21 år. Jobbar heltid i stallet med att bland annat sko hästarna, släppa ut dom och snickra på det som behövs.

 

Iréne Karlsson, Ansvarar för att allt på kontoret är under kontroll. Hjälper även till i stallet när det behövs. Iréne började rida när dottern Maud började för att kunna hjälpa till. Har även hon tävlat i körning.  Vilken mamma va´?!

 

Andra som jobbar på Hjälmsättra;

 

Nelly Forslund 22 år. Gått ULK. Ansvar för hoppgrupperna på söndagarna samt hoppar in som vikarie då och då. Medryttare på Rio som hon även börjat hopptävla lite smått.

 

Ida Önnerdal  20 år. Gått ULK. Jobbar i stallet då och då. Pluggar just nu på universitetet i Stockholm. Tävlar bruksridning på SM-nivå.

 

Sofia Grimstig 18 år.  Gått ULK. Ansvarar för både grupp 10:45 och 11,45 på söndagarna. År medryttare på hästen Cocco som hon nu även tävlar hoppning med.

 

Linnea Enström 18 år. Har gått ULK. Ansvarar för både grupp söndag 14,00 och onsdag 18,15. Medryttare på Mabuza som hon även har börjat tävla hoppning med,

 

Madeleine Myrdal 18 år. Har gått ULK. Ansvarar för grupp söndag 14,00. Medryttare på Cocco. 

 

My Gustafsson 19 år. Ansvarar för tisdagar 18,15 tillsammans med Cornelia. My är medryttare på Herkules. My har ridit in många unghästar på gården genom åren.

 

Cornelia Georgii 16 år. Gått ULK. Ansvarar för tisdagar 18,15 tillsammans med My. Cornelia har numera egen häst som hon tävlar med. Hästen står på Boo Gård.

 

Nora Skareng 16 år. Gått ULK. Ansvarar för söndagar 9,30 tillsammans med Mikaela. Nora är medryttare på Nogger. Nora jobbar mkt med horsemanship,

 

Mikaela Myrdal 17 år. Gått ULK. Ansvarar för söndagar 9,30 tillsammans med Nora. Mikaela är medryttare på Frasse. Mikaela har tävlat bruks på SM-nivå.

 

 Emilia Jonsson 22 årGått ULK. From hösten 2021 kommer Emilia befinna sig i Uppsala för att studera till djursjukvårdare. Något vi tror passar henne utmärkt! Emilia kommer komma och hjälpa till på ridläger och andra lov. Emilia har pallplatser i brukskörning på både DM och SM i brukskörning på ponnierna Fanny och Sixton

 

 I Stallet  Amanda, Elin och Tilda ser ni mockandes i stallet på eftermiddagarna efter de slutat skolan. De hjälper er gärna med det ni behöver hjälp med!

 

 

Alla har de ridit här sedan de var ca 4 år.

 

Mfl som vi inte nämnt, men inte glömt.

 

 

Välkommen till oss!!!

Föreningen, familjen Karlsson, och alla duktiga medhjälpare